Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuws

Avitec in het nieuws; artikel Cobouw

Straatmaken met een kleine footprint: het kan in Groningen

Van shovel tot palletiseerrobot en van lamellenknipper tot trilplaat, de vervanging van de gele bestrating in de binnenstad van Groningen is een volledig emissievrij project. Aannemer Avitec Infra & Milieu uit Nieuw-Buinen kon als een van de weinigen voldoen aan de strikte eisen van de gemeente. ‘‘Collega’s verklaarden ons voor gek, maar wij hebben hier volmondig ‘ja’ op gezegd.’’

“Zo groot als in dit project heeft nog geen aannemer in Nederland het op deze manier aangepakt’’, vertelt Berden de Vries van Avitec infra & milieu. In totaal 80.000 vierkante meter wordt opnieuw bestraat. De gele klinkers zijn te glad en het opruwen ervan hielp onvoldoende. Een oppervlakte van nog eens 10.000 m2 valt buiten de aanbesteding. Die klinkers liggen op plekken waar de riolering moet worden vervangen of andere zaken worden opgepakt. De aanneemsom bedraagt 3,7 miljoen euro.

Machines en materieel nieuw aangeschaft

Van shovel tot palletiseerrobot en van lamellenknipper tot trilplaat, alle machines en materieel zijn nieuw aangeschaft. De investering van bijna acht ton wordt voor een groot deel binnen de duur van het project afgeschreven. ‘‘De extra kosten ten opzichte van diesel vielen ons mee. Enkel de elektrische minigraver kostte bijna tweemaal zoveel als eentje op diesel. De shovels vielen daarentegen weer in prijs mee’’, vertelt De Vries.

De speurtocht naar de machines was intensief, maar relatief kort. Binnen 3,5 maand na de aanbesteding was de aanschaf rond. De gunning was in maart en de start van de werkzaamheden – begin juli – was afhankelijk van het tijdstip, waarop de laatste bestelling was geleverd. Uitgangspunt was dat Avitec direct volledige elektrisch wilden starten, zonder inzet van machines op fossiele brandstof. Het elektrische machinepark was net op tijd in de huiskleuren geel en wit gespoten.

Lees hier het volledige artikel.

Advies & techniek en Infra & milieu

Projecten

Bekijk alle lopende of afgeronde projecten.

Aanbesteding, nieuw bouwteam of wilt u meer informatie?

Neem contact met ons op

Samen komen we tot de beste oplossingen!

Contact opnemen
  • KWALITEITEN VAN AVITEC

    Constante controle in elke fase
  • KWALITEITEN VAN AVITEC

    Partner in het hele proces
  • KWALITEITEN VAN AVITEC

    We starten met een goed gesprek